Як приготувати екологічне пальне з кави

Хімік, менеджер з розвитку компанії Innovative Fuel Solutions
Як приготувати екологічне пальне з кави

Кава бадьорить. Вона заряджає нас енергією на цілий день. І кава може наповнити енергією ще й автомобілі.

Попит на каву серед українців останніми роками значно зріс. Вуличні кав’ярні, які відкриваються у містах мало не щодня, приваблюють розмаїттям ароматних напоїв. Ми п’ємо свою улюблену каву, смак і пахощі якої для нас найголовніші, і майже не звертаємо уваги на супутні процеси, що пов’язані з її приготуванням.

А чи замислювалися ви, яка величезна кількість відходів залишається після споживання кави? Адже фактично те, що потрапляє до нашого напою, – це лише десята частина від кавового зерна. Основна маса, яка не розчиняється у воді й не переходить у напій, лишається незатребуваною. Тобто значна частина відходів потрапляє у смітник, тоді як її можна використати повторно. Звичайно, ви, мабуть, чули про скраби на основі використаних мелених кавових зерен чи, можливо, про кавові добрива, але насправді більшість ніколи не замислюється над органічним і корисним використанням таких залишків. А потенціал кавових відходів величезний, особливо в Україні, де не так багато ресурсів, а те, що є, ми часто використовуємо бездумно. Однак є добрі новини: науковці думають за нас і вже винайшли кілька цікавих та корисних способів використання кавових залишків.

Що таке біодизель з кави?

Кава бадьорить. Вона заряджає нас енергією на цілий день. Крім того, кава може наповнити енергією ще й автомобілі. Кава як пальне для авто? Так, це вже реально. Але зауважу, що не варто лити ваш смачний еспресо в бак автомобіля – це не допоможе проїхати зайві кілометри, а лише зашкодить вашому транспортному засобу. Науковці винайшли більш надійний метод перетворення кави на пальне.

Кавові зерна крім водорозчинних компонентів містять величезну кількість інших речовин. Зокрема – кавову олію, яка чудово годиться для виготовлення альтернативного екологічно безпечного біодизельного пального. Зазвичай його виробляють із рослинної олії, наприклад, соєвої, ріпакової, каноли. Останнім часом науковці звернули увагу на кавові рештки, тобто використану кавову гущу, передусім через те, що такі рештки містять близько 10–25% рослинної олії, яку можна ефективно і просто переробити на дизельне пальне.

Як виготовити пальне з кави?

Рештки кавової гущі – це матеріал, з якого спочатку треба видобути кавову олію. Цей процес не є складним і не потребує великих енергозатрат.

Суть його полягає в екстракції олії з кавової гущі за допомогою розчинників. За даними досліджень, таким чином можливо одержати близько 8–20% початкової сухої маси. На перший погляд це не дуже багато, але вже така кількість є технологічно виправданою. Кавова олія ще не є біодизельним пальним. Наступна і ключова стадія – хімічне перетворення кавової олії на готовий біодизель. Деякі дослідники пропонують застосовувати простіший одностадійний процес отримання біодизельного пального з кавових відходів.

Якість кавового біодизельного пального

Чи можливо такий біодизель використовувати як повноцінне пальне? Так, і ось чому. Хімічний склад біодизелю має ключове значення, а компоненти, що входять до нього, дають реальні перспективи отримати високоякісне біодизельне пальне. Окрім складу такого біодизелю, дослідники перевірили інші важливі показники – вміст загального та вільного гліцерину, кінематичну в’язкість, стабільність до окиснення, кислотне число. І головне, таке пальне вже випробувано в реальних двигунах. Порівняно з дизелем нафтового походження, біодизель дає вдвічі менше викидів CO, тобто чадного газу, а також менше викидів вуглеводнів, які не згоріли у двигуні. Це означає, що використання такого пального є щонайменше цікавим з екологічного погляду.

Економіка біодизельного пального з кавових залишків

Ринок кави є величезним, а відходи можуть становити до 90% використаної кількості зерен. Та в економічному плані головною перевагою такого виробництва є майже безкоштовна сировина, адже нею є відходи, які підприємства утилізують власними силами. Отож ці відходи можна легко перетворити на екологічне пальне.

Наприклад, у Лондоні мережі кав’ярень уже почали постачати залишки зерен кави на спеціальний завод, який переробляє їх на біодизель. Підприємство здатне переробити 50 000 т кавових залишків на рік, що становить близько чверті всіх кавових відходів, які утворює місто щорічно. Міський транспорт британської столиці в рамках тестування нового виду пального вже почали переводити на дизель марки В20, у якому вміст біодизелю становить 20%. Крім того, у найближчому майбутньому частку біопалива планують збільшити. Відомий гігант енергетичної галузі – Shell бачить неабиякі перспективи такого пального: зокрема, спеціалісти компанії вважають, що кавові відходи допоможуть забезпечити біопаливом близько третини міських автобусів Лондона.

Перспективи

Уже багато зроблено у сфері дослідження процесу виготовлення біодизелю з використаних кавових зерен, і ще будуть з’являтися удосконалені та економічно обґрунтовані технології. Хоча вже сьогодні зрозуміло, що такий вид пального вигідно використовувати в сучасних транспортних засобах з економічних та екологічних міркувань. І, можливо, вже незабаром ми питимемо чергову порцію кави з усвідомленням того, що частину її витрачено на виробництво палива для наших автомобілів.



Leave a Reply