Чому курячі яйця зменшують ефективність щеплення від грипу

0
225
Профилактика гриппа: Почему куриные яйца снижают эффективность прививки от гриппа

Своєчасна вакцинація – порівняно дієва профілактика грипу. Однак навіть найдорожча вакцина не гарантує 100%-го захисту від сезонних епідемій. Під впливом різних факторів патогенні віруси швидко видозмінюються, і «нападник» може відрізнятися від того, чим було заґартовано організм за допомогою щеплення. А тепер учені виявили ще один фатальний чинник: вірус, який використовують для виготовлення вакцини, сам мутує внаслідок технології виробництва.

За 2005–2014 рр. у США вакцинація від грипу врятувала близько 40 000 життів, але могла бути значно дієвішою. Наприклад, вакцина, яку застосовували протягом епідсезону 2016/2017 рр., показала ефективність лише 43% проти основного штаму A H3N2, і в інші роки захист був не набагато ліпший. Автори двох досліджень, схоже, виявили нову причину цієї проблеми: під час виробничого процесу штам вакцини мутує таким чином, що вже не відповідає реальним штамам грипу.

Науковці вже знали, що вакцинація проти грипу недосконала. Оскільки вірус розвивається дуже швидко, то штами вакцини, використаної для щеплення ​​за місяці до епідсезону, часто відрізняються від того, що призводить до зараження громадян. Тепер виявилося, що інші важливі недоліки вакцини зумовлено самим способом виробництва: вірус для неї вирощують усередині курячих яєць.

Антигрипові вакцини містять мертві або дуже ослаблені віруси, які, потрапивши в організм, готують імунну систему до боротьби з реальною недугою. Уже 70 років більшість штамів вакцини від грипу вирощують у своєрідних природних «інкубаторах» – запліднених курячих яйцях. Але давно відомо, що для кращого розвитку в такому середовищі віруси зазнають генетичних змін. І науковці виявили, що ці зміни можуть негативно вплинути на кінцевий продукт.

Уже 70 років більшість штамів вакцини від грипу вирощують у своєрідних природних «інкубаторах» – запліднених курячих яйцях

Учених під орудою Скотта Хенслі, мікробіолога з Медичної школи Перельмана Університету Пенсильванії, зацікавила нова молекула, що з’явилася на одному з поверхневих білків вірусу H3N2 у 2014 р. Ця молекула, тип цукру, була хімічно приклеєна до поверхні вірусу неподалік того місця, де прикріплюються людські антитіла, щоби позначати вірус небезпечним загарбником. Цукор ускладнив прилипання антитіл і таким чином завадив імунітету знищити вірус. Дізнавшись про таку видозміну вірусу H3N2, учені включили цей штам до вакцини проти сезонного грипу 2016/2017, щоб відповідно підготувати імунітет щеплених людей.

Але дивним чином цукрова молекула зникла зі штаму вже готової американської вакцини. І команда Хенслі експериментально довела, що антитіла від людей і тхорів після впливу «яєчної» вакцини неефективно вбивали поширені на той час віруси, «прикрашені» цукром. З іншого боку, антитіла, активовані подібною вакциною, яка не була вирощена в яйцях, працювали вельми добре. (У двох вакцинах проти грипу в США не використовують штамів, вирощених у яйці: для FLUCELVAX беруть клітини собачих нирок, а для Flublok – клітини комах.)

Нова цукрова молекула перешкоджає зростанню вірусу в яйцях, тому вакцинальні штами знищують її, коли опиняються у яйці. Ця мутація зачіпає ключову ділянку вірусу, на яку націлена імунна система, і зменшує ефективність вакцини

Виробництво на основі яєць зумовлює ще й інші важливі зміни вірусу грипу. Друга команда науковців (теж за участі Скотта Хенслі) виявила ще одну мутацію, яка змінює структуру ділянки, важливої для зв’язування антитілами людини. Простими словами, після такої мутації вакцина скидається на трикутник; а віруси, що циркулюють, подібні до кола. І заходи, ефективні проти трикутника, не зовсім дієві проти кола. За словами дослідників, така мутація знижує здатність певних антитіл прикріплюватися і знищувати вірус грипу на цілих три порядки. І вона була присутня в американській вакцині проти грипу сезону 2016/2017.Почему куриные яйца снижают эффективность прививки от гриппа

Дослідження 2014 р. на підставі епідеміологічної статистики довело зв’язок між низькою ефективністю вакцини та мутаціями «яєчних» штамів. Під час епідсезону 2012/2013 рр. у Канаді щеплення не дали належного результату, хоч активні віруси грипу, вочевидь, не дуже змінилися після того, як було обрано штами для вакцини. Виявилося, що «яєчне» виробництво спричинило три мутації на імунологічно важливих ділянках вакцинального штаму вірусу.

Дослідження 2014 р. на підставі епідеміологічної статистики довело зв’язок між низькою ефективністю вакцини та мутаціями «яєчних» штамів

Свіжі дані Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC) показують, що цього сезону можливі схожі проблеми з вакциною. З 21 травня 2017 р. фахівці CDC проаналізували віруси H3N2, поширені в США та інших країнах. Лише 33% цих вірусів було нейтралізовано антитілами тхорів, вакцинованих штамами «яєчного» походження; натомість 97% вірусів було знищено антитілами тхорів, щеплених вакциною, котру не вирощували в яйці.

В Австралії сезон грипу тільки закінчується, і тут застосовували ті самі штами вакцини, що зараз використовують США. Недавнє дослідження із Зеленого континенту припускає, що компонент H3N2 вакцини цього сезону ефективний лише на 10%. Такий нікчемний результат не дивує, бо ця «яєчна» вакцина все ще містить дві мутації, описані в нових розвідках.

Можуть знадобитися роки, якщо не десятиліття, щоби перенести більшу частину виробництва вакцини проти грипу з курячих яєць до інших «біофабрик»

Але, хоча відмова від яєць видається очевидним кроком, зробити його буде нелегко. «Існує величезна інфраструктура, пов’язана з виготовленням цих вакцин у яйцях, тому що це завжди робили саме так», – зазначає Скотт Хенслі. Можуть знадобитися роки, якщо не десятиліття, щоби перенести більшу частину виробництва вакцини проти грипу з курячих яєць до інших «біофабрик», таких як клітини. Тим часом науковці CDC працюють над удосконаленням процесу. Тут використовують генетичне секвенування наступного покоління для вивчення «яєчних» мутацій, щоб виявити ті, які поліпшують, а не погіршують ефективність вакцини.

Скотт Хенслі наголошує, що попри недоліки наявної вакцини люди не повинні відмовлятися від профілактичних щеплень. Якісна вакцина знижує ризик інфікування – вона дуже добре працює проти грипу B – і може також мінімізувати ймовірність важкої інфекції. Крім того, щеплені громадяни захищають уразливих людей, яким вакцинація протипоказана через імунні захворювання та серйозні алергії. І останні дослідження мають за мету не дискредитацію вакцини проти грипу, а її удосконалення.

Підписуйтесь на наш канал у Telegram

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here